Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας


facebook logo

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

«ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, εγκαινιάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2018 στα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και τον πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Sammy Revel η έκθεση «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής».

Η περιοδεύουσα αυτή έκθεση είναι το αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και αφορά παιδιά ελληνοεβραϊκών οικογενειών που κρύφτηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να σωθούν από βέβαιο θάνατο. Παρουσιάζει 24 περιπτώσεις παιδιών-θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ηλικίας από 2 μέχρι 13 ετών, τα οποία διασώθηκαν ζώντας σε ελληνικές πόλεις και χωριά, χάρις στην βοήθεια που τους παρείσχαν ποικιλοτρόπως χριστιανοί συμπατριώτες τους. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής υπήρξαν μερικές εκατοντάδες Έλληνες «Δίκαιοι» -προερχόμενοι από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών και κοινωνικών στρωμάτων- που πρόσφεραν στα εβραιόπουλα στέγη, τροφή, καταφύγιο, λόγια ενθάρρυνσης ή παρηγοριάς, ακόμα και νέες οικογένειες.

Η έκθεση «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» στα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου 2018 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και οργανωμένες επισκέψεις σχολικών ομάδων, ενώ σε συνεργασία με τον Έφορο του Μουσείου έχει ετοιμαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές/τριες.

Την βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους πρέσβεις ξένων κρατών, η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, υπουργοί, πολιτειακοί παράγοντες και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Τους σύντομους χαιρετισμούς άνοιξε η διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου κ. Σοφία Ιωάννου, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Sammy Revel, τη Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κα Ζανέτ Μπαττίνου, καθώς και το «κρυμμένο παιδί» κ. Αλέξανδρο Σιμχά. Όντας επιβιώσας του Ολοκαυτώματος, ο κ. Σιμχά -81 χρόνων σήμερα- κατέθεσε με γλαφυρότητα την προσωπική του μαρτυρία, όταν ως παιδί βίωσε την κατάσταση «όπου ο άνθρωπος φτάνει στο απόλυτο κακό, ως θύτης και στο έσχατο όριο της ανθρώπινης αντοχής, ως θύμα».

Η βραδιά διανθίστηκε με τις εξαίσιες ερμηνείες ελληνικών και εβραϊκών τραγουδιών από την μεσόφωνο κα. Καίτη Οικονομίδου. Την επομένη ημέρα, Πέμπτη, 8η Φεβρουαρίου 2018, η κ. Μπαττίνου παρουσίασε την έκθεση και προτεινόμενες δραστηριότητες σε 25 κύπριους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην παρουσία και με τη συνδρομή της κ. Αφροδίτης Σπανού, εκπαιδευτικού και συντονίστριας των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή προβληματισμών, βασισμένη στην εμπειρία του ΕΜΕ και στα ζητήματα που απασχολούν τους διδάσκοντες. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσημο πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Μ. Φαντάρος,
Έφορος Μουσείων Παγκυπρίου Γυμνασίου