Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας


facebook logo

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick, τιμούν τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με την έκθεση «Rambling Forms», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015, στις 19:00.

Στην έκθεση συμμετέχουν φοιτητές του Πανεπιστήμιου Frederick από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA Καλές Τέχνες: Σύγχρονες Εικαστικές Προσεγγίσεις. Συμμετέχουν οι φοιτήτριες Έμιλυ Αβρααμίδου, Ρεβέκκα Γεωργίου, Μαρία Γρηγορίου, Βικτώρια Λεωνίδου, Κατερίνα Νεοφυτίδου, Μισέλ Παντελή, Ιωάννα Χειμώνα και Άννα Μαρία Χαραλάμπους. Τα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Χώρος και Εκθεσιακές Πρακτικές, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών/τριών Χουρίκ Τοροσιάν, Βίκυς Περικλέους και Παναγιώτη Μιχαήλ.

Η εικαστική αυτή πρόταση προτείνεται υπό μορφή μελέτης-εγκατάστασης. Στα πλαίσια της επαναπροσεγγίζονται, εξετάζονται εκ νέου και βρίσκουν εφαρμογή προβληματικές παραγωγής και αξιοποίησης σύγχρονων εικαστικών πρακτικών στους χώρους των Μουσείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ο Boris Groys, στο κείμενό του «Politics of Installation» (2009) επισημαίνει την ανάγκη κατανόησης της «σύγχρονης τέχνης πρωτίστως ως εκθεσιακής πρακτικής» θέτοντας ένα καίριο ερώτημα: «Αφού δεν υπάρχει πλέον διαχωρισμός μεταξύ παραγωγής και έκθεσης του σύγχρονου εικαστικού έργου, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ του ρόλου του καλλιτέχνη και του επιμελητή;» Ο ίδιος υποστηρίζει πως αυτό είναι ακόμη δυνατό μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου εκθεσιακού χώρου από τον καλλιτέχνη, επιχειρώντας ο ίδιος την «ιδιωτικοποίηση» του. Στο επιχείρημα του περί πολιτικών της εγκατάστασης στο χώρο, μέσω των οποίων αναπτύσσονται φορείς και εδραιώνονται μηχανισμοί «εκδημοκρατικοποίησης» του (χώρου), ο Groys συμπεραίνει ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις και ανοίγματα για άλλες αφηγήσεις πέραν της κυρίαρχης.

Ζητήματα αυτού του είδους επαναπροσεγγίζουν οι φοιτητές μέσα από τα έργα που εκθέτουν στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Η εικαστική αυτή πρόταση, υποκείμενη σε ένα καθόλα σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, αναμοχλεύει ιστορίες, γεγονότα ή συμβάντα, αθέατα ή θεατά. Δημιουργικά ερείσματα, εντάσεις μα και αξιώσεις εγγράφονται στις πρακτικές των φοιτητών. Μια νέα θέαση του χώρου, του Μουσείου δηλαδή, των εκθεμάτων και των συλλογών επιχειρείται αφήνοντας να απορρεύσουν διατάξεις, παραστάσεις και συσχετισμοί άκρως εννοιολογικοί. Ο Αντρέ Μπρετόν στη «Νάντια» (1928) υποστηρίζει πως η αντιληπτική ευρύτητα στον άνθρωπο του επιτρέπει να παρατηρεί, να μελετά και να αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα, πέρα και έξω από πλαίσια που μοιάζουν στερεότυπα ή δεδομένα. Ο γάλλος σουρεαλιστής μιλά για νέες διατάξεις, παραθέσεις ή καταχωρήσεις που επιτρέπουν σε εκθέματα ή άλλα αντικείμενα να εμφορούνται με νοήματα ή και συμβολισμούς πρωτόγνωρους. Τις δεδομένες θέσεις των πραγμάτων (τις εκθεσιακές) και άλλες που αποτελούν καρπό μιας συλλογιστικής απόληξης επιχειρούν οι φοιτητές να συνταιριάξουν, δίνοντας έργα που ορίζουν το αντιληπτό ως κάτι που προσφέρεται και επιζητά ανάγνωση και θέαση στη βάση του προσωπικού βιώματος.

Επίσης, το Σάββατο, 16 Μαΐου 2015, τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό από τις 09:00 μέχρι τις 19:00, προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις στους επισκέπτες (στην ελληνική: 16:00, 17:00, στην αγγλική: 18:00).


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 *
Τα Μουσεία ΠαγκυπρίουΓυμνασίου θα παραμείνουν ανοικτά μεταξύ των ωρών 09:00 και 19:00. Είσοδος δωρεάν.
* Ξενάγηση: στην ελληνική - 16:οο, 17:00, στην αγγλική - 18:00

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015
*Εγκαίνια έκθεσης «Rambling Forms» στις 19:00. (Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015)