Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας


facebook logo

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016 ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τίμησαν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων (21 Μαΐου) με εκδηλώσεις, οι οποίες εντάχθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο παγκύπριο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την περίσταση.

Στις 18 Μαΐου 2016 τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου παρέτειναν το ωράριό τους και δέκτηκαν επισκέπτες από τις 09.00 μέχρι τις 19.00. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία στις 20 Μαΐου 2016 με την υπαίθρια, δημόσια προβολή της βραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας «Ο Μύλος και ο Σταυρός» (“The Mill and the Cross”), μια διεθνή παραγωγή (2011, διάρκειας 92 λεπτών) σε σκηνοθεσία του Πολωνού σκηνοθέτη Λέχ Μαγιέβσκι (Lech Majewski). Η προβολή πραγματοποιήθηκε στις 19.30 στην αυλή του μουσείου, ενώ της προβολής προηγήθηκε σύντομη, δίγλωσση ξενάγηση στα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου. Την προβολή πλαισίωνε περιοδική έκθεση πολωνικής αφίσας κινηματογράφου σε αυθεντικά αντίτυπα –μιας μοναδικής στο είδος της έκφρασης εφαρμοσμένης τέχνης.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Η ταινία «Ο Μύλος και ο Σταυρός» ζωντανεύει την ελαιογραφία του μεγάλου φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρούεγκελ του Πρεσβύτερου «Ο Χριστός Φέρων τον Σταυρό» (1564), μεταφέροντάς την στη μεγάλη οθόνη. Δεν πρόκειται για ντοκυμανταίρ σχετικά με το συγκεκριμένο έργο τέχνης, αλλά μια καθ’ όλα κινηματογραφική παραγωγή, βασισμένη όμως στον πίνακα και τους περίπου 500 πρωταγωνιστές του. Η μεστή κινηματογραφική εικόνα εμπλουτίστηκε με ζωγραφικά ντεκόρ και τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών εφέ. Ως σύνθεση εικόνας και ήχου, η παρακολούθηση αυτής της ταινίας -που ταυτοχρόνως αποτελεί ένα φιλοσοφικό δοκίμιο- προσέφερε στους θεατές μια πρωτότυπη κινηματογραφική εμπειρία. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του κριτικού και ιστορικού τέχνης Michael Francis Gibson και σ΄αυτήν πρωταγωνιστούν οι Michael York, Charlotte Rampling, Rutger Hauer.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο, με την αρωγή και τη στήριξη της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και του Επίτιμου Προξένου της Πολωνίας στην Κύπρο και παλαιού αποφοίτου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κυρίου Λουκή Παπαφιλίππου.